ΤΑΞΙΔΙΑΟ ορμητικός Καταρράκτης της Στρώμης βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο έξω από το ομώνυμο χωριό, πάνω στον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στα γειτονικά χωριά Πανουργιάς και Οινοχώρι. Βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων στην πλαγιά της Γκιώνας, μέσα στα έλατα, σ’ ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Είναι γνωστός και με το όνομα Καταρράκτης της Κρέμασης.Τα Βαρδούσια (ή Κόρακας) είναι σύμπλεγμα βουνών που περιλαμβάνει το νοτιότερο άκρο της Πίνδου στη Στερεά Ελλάδα. Υψώνεται στα βορειοδυτικά της Φωκίδας, με ένα μικρό τμήμα του όρους να επεκτείνεται και στη Φθιώτιδα. Είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ρούμελης μετά την Γκιώνα, με ύψος που φτάνει τα 2.495 μέτρα (κορυφή Κόρακας).

Καλλίδρομο -Λίμνη Νευρόπολη

Η περιοχή του Καλλιδρόμου (παλαιότερη ονομασία «Σαρώματα») στην αρχαιότητα στους πρόποδές του και στις πλαγιές του ιδρύθηκαν πολυάριθμες πόλεις, όπως η Δρυμαία, το Τεθρώνιο καθώς και οι Θερμοπύλες. Η περιοχή του Καλλιδρόμου ήταν χωρισμένη μεταξύ δύο ελληνικών φύλων. Η δυτική του πλευρά ανήκε στους Φωκείς και η ανατολική του στους Λοκρούς.
 Η βλάστηση του βουνού είναι πραγματικά εντυπωσιακή, και αποτελείται από κουμαριές, πεύκα, βελανιδιές, πουρνάρια και έλατα (τα οποία μάλιστα εμφανίζονται από υψόμετρο μικρότερο των 600 μ.). Η έκτασή του είναι μεγάλη αλλά είναι ένα χαμηλό βουνό. Η ψηλότερη κορυφή του, η Γκιόζα, έχει υψόμετρο 1.419 μέτρα.
Στις θέσεις «Νευρόπολη» και «Παλιοσουβάλα», δύο μεγάλα καρστικά βυθίσματα κρατούν νερό και σχηματίζουν εποχιακές λίμνες τη χειμερινή περίοδο, η μια που είναι και μεγαλύτερη στη θέση «Παλιοσουβάλα» (στα 1.000 μ.) και μια μικρότερη (στα 1.050 μ.) στη θέση «Τριανταφυλλιά Νευρόπολης», η οποία ανήκει στην Κοινότητα Παλαιοχωρίου και λέγεται από τους ντόπιους Λούτσα. Το τοπίο στην περιοχή των δυο εποχικών λιμνών είναι σπάνιο για τον Ελλαδικό χώρο.
Πώς πάμε στη Λίμνη Νευρόπολη 

 Από την Αθήνα θα φτάσετε σε δυο ώρες περίπου και από τη Λαμία, μόλις σε 30΄ λεπτά. Από την εθνική οδό στο κόμβο για Μπράλο παίρνουμε το δρόμο δεξιά για Άμφισσα - Ιτέα. Μετά τη διασταύρωση για την Μονή Δαμάστας θα δούμε διασταύρωση και πινακίδα για Ελευθεροχώρι προς τα δεξιά. Από το Ελευθεροχώρι η απόσταση είναι περίπου 7χλμ.

.

 Βουλγάρα  ο ορεινός  όγκος  που βρίσκεται στα όρια των Δήμων Σοφάδων και Καρδίτσα. Το όνομα φαίνεται να το πήρε από την συντριβή των υπολειμμάτων της στρατιάς των Βουλγάρων του Σαμουήλ, που υποχώρησαν από το Σπερχειό μετά την ήττα τους εκεί από τους Βυζαντινούς υπό τον Νικηφόρο Ουρανό. Βόρεια της Βουλγάρας τα Βουλγαρομνήματα (1585μ.), εκεί που θάφτηκαν, και έτσι έμειναν οι ονομασίες σε ανάμνηση της μεγάλης μάχης. Σύνηθες σημείο αφετηρίας για τους ορειβάτες είναι το διάσελο Ζαχαράκη (υψόμετρο 1300 μέτρα).–Την πέτρινη βρύση πρώτα έχτισε ο Κώστας Ζαχαράκης από την κοντινή Ρεντίνα. Γεννημένος το 1788 έγινε αργότερα μέλος της Φιλικής Εταιρίας. Τον σκότωσαν οι Τούρκοι στα Τρίκαλα το 1822.
Αφήνοντας το χωριό Βαθύλακος χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων περίπου ξεκινάμε για την  ψηλότερη κορυφή της Βουλγάρας που έχει υψόμετρο 1654 μέτρα. Μέχρι εκεί ακολουθούμε την δασωμένη κορυφογραμμή που σε πολλά σημεία προσφέρει όμορφη θέα στις απότομες βορειοδυτικές πλαγιές.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου